Carlos Barrera

Wie is Carlos?
De clinic zal gegeven worden door Carlos Barrera. een authentieke cowboy geboren en getogen in Mexico. Deelnemen aan “La Charreria” was vanaf jonge leeftijd een deel van zijn dagelijks leven in Mexico. Op 18 jarige leeftijd is Carlos door Disneyland Parijs naar Europa gehaald om de paarden van de Buffalo Bill Show te trainen. Tevens heeft hij in ontelbaar veel shows en films meegespeeld met zijn unieke talent en passie voor paarden. Door deze talenten te combineren, geeft hij je de unieke ervaring van een Mexicaanse cowboy.

Geschiedenis van het western rijden
Het western rijden vindt zijn oorsprong in Spanje. De Conquistadores brachten paarden en kennis mee tijdens hun ontdekkingstochten naar wat nu de Verenigde Staten en Mexico is. Daar is het western rijden ontstaan wat wij nu kennen: de cowboys die samen met hun paarden het vee in de gaten hielden op hun tochten om van A naar B te komen. Ranchers moesten hun vee te paard leiden. Vee werd verplaatst, gebrandmerkt, gesorteerd en gehoed. Dit gebeurde vaak in een open land zonder omheiningen, schuren of andere manieren om het vee bijeen te houden.

Een goede cowboy moest een snel paard hebben dat hem goed begreep. Het moest ook snel van richting kunnen veranderen, plots stoppen en achter een op hol geslagen koe sprinten of het vee vastbinden met een “rope” oftewel lasso genoemd. Het paard moest vooral gecontroleerd worden door de benen en het gewicht, rijden met één hand en een lichte aanraking op de teugels zodat de cowboy zijn aandacht volledig op zijn taken kon richten. Deze taken omvatten een lasso hanteren, een poort openen of gewoon met zijn hand, hoed of een touw langs een aarzelend kuddedier wuiven.

Het westernpaard moest dus rustig en betrouwbaar, maar ook werklustig, alert, snel en wendbaar zijn. Bovendien moest een westernpaard over comfortabele gangen beschikken, omdat de cowboys vaak dagen achter elkaar in het zadel zaten.

Het werken met de ‘rope’ toont hoe rustig het paard hierbij blijft.

Clinic Western Riding

Samen met je paard eens western rijden?
Wat kun je verwachten bij de clinic?
In deze Western Riding clinic gaan we dieper in op de verschillende benaderingen van het paard.

Ook wordt er geleerd om controle te hebben over het paard op een horsemanship manier d.m.v. grondwerk. Er zal uitgelegd worden hoe je een paard leert lezen en hoe je duidelijk in paardentaal communiceert richting het paard.

Ook zullen er verschillende “Reining Patterns” gereden worden. De “Reining” is een onderdeel van het western rijden waarbij de ruiters hun paarden in een precies patroon van cirkels, spins en stops moeten leiden. Het paard zal hier goed moeten reageren en in overeenstemming moeten zijn met de ruiter.

Later op de dag zal ook “Ranch Riding” aan bod komen. Ranch Riding is een onderdeel van Versatile Ranch Horse. Het onderdeel moet de veelzijdigheid, de werkwilligheid en de voorwaartse beweging in arbeidstempo van het Ranchpaard weerspiegelen. De verrichtingen van het paard moeten voldoen aan de vereisten van een Ranchpaard in het vrije veld. Denk hier bijvoorbeeld aan het lopen over een houten plank, het openen van een hek etc.

Clinic Roping

Altijd al graag roping willen proberen?
Carlos, een van de beste ropers in Europa, geeft een clinic om je kennis te laten maken met de verschillende manieren van roping. 

Wat is roping?
Roping is ontstaan vanuit de taken die cowboys vroeger hadden op de ranch. De kalveren moesten soms gevangen worden en onder controle gehouden worden voor het brandmerken of voor medische behandelingen.

Dagprogramma
Gedurende de dag worden de verschillende manieren van roping uitgelegd en eigen gemaakt:
– trick roping
– ranch roping
– team roping
In de voormiddag wordt er  gestart met de basis roping. Ook wordt er dan vanaf de grond (zonder paard) geoefend met een “dummy” en wordt de basis van trick roping uitgelegd.  
In de namiddag zal er met de dummy geoefend worden vanop het paard. De paarden zullen gewend gemaakt worden aan het gewicht van de “koe”. 

Roping Advanced

Voor deelnemers die hebben deelgenomen aan een hele clinic-dag Roping is het mogelijk om zich verder voor te bereiden op het werken met een levende koe.
Tijdens deze cursusdag wordt ’s morgens eerst geoefend op de grond, daarna te paard en na de lunch alle oefeningen te paard.

Praktische informatie clinics

Clinics Western Riding
Zondag 9 mei 2021
Zondag 4 juli 2021

Clinic Roping
Zondag 8 augustus 2021 van 9.30 tot ca. 16.30 uur
Zondag 17 oktober 2021 van 9.30 tot ca. 16.30 uur
Zondag 16 januari 2022 van 9.30 tot 17.00 uur

Zondag 20 februari 2022 van 9.30 tot 17.00 uur
Zondag 3 april 2022 van 9.30 tot 17.00 uur

Clinic Roping Advanced
Zaterdag 4 december 2021 van 9.30 tot 12.30 uur
Zaterdag 15 januari 2022 van 14.00 tot 17.00 uur

Zaterdag 19 februari 2022 van 9.30 tot 17.00 uur
Zaterdag 2 april 2022 van 9.30 tot 17.00 uur

Minimaal 5 ruiters, maximaal 10 ruiters
Kosten Clinic Roping / Roping Advanced
€110,00 per persoon (incl. lunch en frisdrank of koffie/thee)
Evt. stal voor eigen paard (incl stro, hooi; excl. krachtvoer) €15,00
Het is mogelijk om deel te nemen met een paard van ons, voor € 10,00.
€ 50,00 kijkende deelnemers (incl. lunch en frisdrank of koffie/thee)

Lessen

Carlos is regelmatig in Peer en het is dan mogelijk om een individuele les te plannen. De data hiervoor zullen we hier en ook in de agenda aankondigen.
Bij aanmelding wel graag doorgeven welke tijd mogelijk is, zodat we een rooster kunnen samenstellen in overleg met Carlos. Hierbij houden we rekening met reisafstanden en niveau.

Lessen
Vrijdagavond 3 december van 19.00 tot 21,00 uur
Vrijdagavond 14 januari 2022 te plannen tussen 18.00 en 21.00 uur

Vrijdagavond 18 februari 2022 te plannen tussen 18.00 en 21.00 uur
Vrijdagavond 1 april 2022 te plannen tussen 18.00 en 21.00 uur
Zaterdagochtend 15 januari 2022 te plannen tussen 9.00 en 12.00 uur
Zaterdagochtend 2 april 2022 te plannen tussen 9.00 en 12.00 uur

Aanmelden en informatie clinics & lessen info@domeinpanhof.be
Cursussen en lessen worden in het Engels gegeven.