Carlos Barrera

Clinic Western Riding
Samen met je paard eens western rijden?

Op zondag 9 mei 2021 kun je samen met je paard kennis maken met het western rijden. Carlos woont sinds kort vlakbij Domein Panhof en stelde voor om deze clinic te organiseren.
Wij zijn benieuwd, jij ook?

Wie is Carlos?
De clinic zal gegeven worden door Carlos Barrera. een authentieke cowboy geboren en getogen in Mexico. Deelnemen aan “La Charreria” was vanaf jonge leeftijd een deel van zijn dagelijks leven in Mexico. Op 18 jarige leeftijd is Carlos door Disneyland Parijs naar Europa gehaald om de paarden van de Buffalo Bill Show te trainen. Tevens heeft hij in ontelbaar veel shows en films meegespeeld met zijn unieke talent en passie voor paarden. Door deze talenten te combineren, geeft hij je de unieke ervaring van een Mexicaanse cowboy.

Geschiedenis van het western rijden
Het western rijden vindt zijn oorsprong in Spanje. De Conquistadores brachten paarden en kennis mee tijdens hun ontdekkingstochten naar wat nu de Verenigde Staten en Mexico is. Daar is het western rijden ontstaan wat wij nu kennen: de cowboys die samen met hun paarden het vee in de gaten hielden op hun tochten om van A naar B te komen. Ranchers moesten hun vee te paard leiden. Vee werd verplaatst, gebrandmerkt, gesorteerd en gehoed. Dit gebeurde vaak in een open land zonder omheiningen, schuren of andere manieren om het vee bijeen te houden.

Een goede cowboy moest een snel paard hebben dat hem goed begreep. Het moest ook snel van richting kunnen veranderen, plots stoppen en achter een op hol geslagen koe sprinten of het vee vastbinden met een “rope” oftewel lasso genoemd. Het paard moest vooral gecontroleerd worden door de benen en het gewicht, rijden met één hand en een lichte aanraking op de teugels zodat de cowboy zijn aandacht volledig op zijn taken kon richten. Deze taken omvatten een lasso hanteren, een poort openen of gewoon met zijn hand, hoed of een touw langs een aarzelend kuddedier wuiven.

Het westernpaard moest dus rustig en betrouwbaar, maar ook werklustig, alert, snel en wendbaar zijn. Bovendien moest een westernpaard over comfortabele gangen beschikken, omdat de cowboys vaak dagen achter elkaar in het zadel zaten.

Het werken met de ‘rope’ toont hoe rustig het paard hierbij blijft.

Wat kun je verwachten bij de clinic?
In deze Western Riding clinic gaan we dieper in op de verschillende benaderingen van het paard.

Ook wordt er geleerd om controle te hebben over het paard op een horsemanship manier d.m.v. grondwerk. Er zal uitgelegd worden hoe je een paard leert lezen en hoe je duidelijk in paardentaal communiceert richting het paard.

Ook zullen er verschillende “Reining Patterns” gereden worden. De “Reining” is een onderdeel van het western rijden waarbij de ruiters hun paarden in een precies patroon van cirkels, spins en stops moeten leiden. Het paard zal hier goed moeten reageren en in overeenstemming moeten zijn met de ruiter.

Later op de dag zal ook “Ranch Riding” aan bod komen. Ranch Riding is een onderdeel van Versatile Ranch Horse. Het onderdeel moet de veelzijdigheid, de werkwilligheid en de voorwaartse beweging in arbeidstempo van het Ranchpaard weerspiegelen. De verrichtingen van het paard moeten voldoen aan de vereisten van een Ranchpaard in het vrije veld. Denk hier bijvoorbeeld aan het lopen over een houten plank, het openen van een hek etc.

Praktische informatie
Minimaal 5 ruiters, maximaal 10 ruiters
Kosten €110,- / per persoon (incl. lunch en frisdrank of koffie/thee)
Evt. stal voor eigen paard (incl stro, hooi; excl. krachtvoer) €15,00
Het is mogelijk om deel te nemen met een paard van ons, voor € 10,00.
€ 50,00 kijkende deelnemers (incl. lunch en frisdrank of koffie/thee)

Cursus wordt in het Engels gegeven.

Aanmelden en informatie info@domeinpanhof.be